Poppaa poppaa! Wasabijäätelöä Suomen kylmään kesään

Allekirjoittanut rakastaa jäätelöä yli kaiken ja varsinkin Japanissa on ollut varsin innostavaa maistella jos jonkinmoisia makuja. Totta kai meillä Suomessakin on ilahduttava repertuaari vaikka minkälaista sorbettia, kermajäätelöä, mehujäästä puhumattakaan, mutta välillä Japani vetää kyllä pidemmän korren! Olen syönyt aivan ihanaa “Red Velvet Cake” jäätelöä, merisuolajäätelöä, ankolla maustettuja tuutteja, mochijäätelöä sekä legendaarisia “Garigari”-mehujäitä ja nimenomaan sinisiä, soodanmakuisia puikkoja. Kannattaa muuten googlata viimeksi mainittu, jolta löytyy myös esimerkiksi Pasta Napolitan-makua ;). Sitä en olekaan maistanut ja saattaapi tuo makuelämys jäädä minulta kokematta, oi voi :D!

Tokiossa oleskellessa ihan must mestoja ovatkin Ikebukuron Sunshine Cityssä ainakin sijaitseva Milky Way-baari, jonka jäätelöannokset on nimetty eri horoskooppimerkkien mukaan. Baskin-Robbins on myös vakiopaikkoja, kirjoittelen näistä jossain vaiheessa myös blogausta.

Mutta asiaan! Ei tarvitse mennä omaa lähikauppaa pidemmälle, jos haluaa hyvää, itsetehtyä, japanilaisvaikutteista outoa jäätelöä! Erilaiset blogit ovat hehkuttaneet tänä kesänä jätskiä, jota voi tehdä itse ilman konetta, ilman raastavaa sekoittamista pakastimisen aikana ja lopputulos on hyvää ja kermaista, kuin tehtaiden valmistamat herkut! Vaikka kesä onkin ollut sateinen ja sisältänyt tänä vuonna kaikki neljä vuoden aikaa, jäätelö maistuu aina hyvältä.

Jäätelömassan perusreseptin olen saanut kakkutaikuri83:n blogista ja totesin sen näyttävän parhaimmalta eri versioista, mitä netistä löytyy. Linkitän hänen mainion bloginsa osoitteen loppuun. Eli perusmassan resepti ei ole minun omani, ainoastaan siihen lisättävien lisukkeiden reseptiikka.

Appelsiinia, inkivääriä ja vasemmalla wasabi-jauhetta

Kaikessa neroudessaan ja yksinkertaisuudessaan tarvitset näitä kolmea raaka-aineitta:

Vispikermaa 6dl

Kondensoitua maitoa 1 purkki (304ml)

Glukoosisiirappia 0,5dl

Näitä kaikkia löytyy ainakin isoimmista kaupoista, glukoosisiirappia piti hiukan metsästää. Johtuneeko siitä, että kyseinen jäätelöresepti on ollut nyt aika suosittua. Maitotiiviste on purkissa myytävää, vaaleankeltaista, hiukan jäykkää mutta nestemäistä ihanuutta, joka maistuu aivan kinuskille. Lisäsokeria ei siis tarvitse tähän lisätä, glukoosisiirappi itsessäänkin lisää makeutta! Lisäksi siirapin rooli tässä taisi olla se, että jäätelömassa ei muutu hileiseksi pakastaessa, vaan pysyy ihanan pehmeänä ja kermaisena. Maitotiiviste tekee koostumuksesta myös aika rasvaista ja yhdellä kertaa kokeilin laittaa sitä vähemmän, kuin mitä reseptissä mainittiin. Enollisen ystävällisesti pyydänkin teitä tekemään jäätelöä alkuperäisen reseptin mukaan, muuten tulee kovaa ja hileistä jäätelöä.

Kaikki ainesosat laitettiin yhteen ja sekoitettiin vaahdoksi. Vaahto saa olla minusta suht kovaa, mutta mitään voita ei kannata tuosta alkaa vatkailemaan. Jännetuppitulehdukset eivät myöskään ole muuten kivoja, joten käyttäkää suosiolla vatkainta. Tuosta määrästä tulee n. vajaan litran verran valmista jäätelöä. Tämän jälkeen alkaakin se jännittävin osuus, eli pitää valita, minkä makuista jäätelöä haluaa pakkaseen.

Kuten lupasin, tein jäätelöä pienellä japanilaisella twistillä. Matcha tuntui jotenkin niin tavalliselta, vaikkakin se maistuu hyvältä ja antaa jäätelömassalle uskomattoman kauniin värin! Päätinkin sitten ajatella jostain laatikon välimaastosta ja tulin siihen tulokseen, että nyt tarvitaan kylmään kesään jotain lämmittävää potkua! Wasabi-jäätelöä. Pikaisella googlaamisella löysin, että en ole ollut ainoa idean kanssa, mutta päätin lähteä kehittelemään tätä. Mutta pelkkä wasabi olisi varmasti kinuskisen makuiseen jäätelöpohjaan hiukan liian kunnianhimoton. Ja koska halusin nimenomaan vahvoja makuja, valitsin kyytipojaksi tuoreen inkiväärin ja appelsiinin tuomaan hiukan makeaa raikkautta.

Valmista massaa pakastettavaksi

Appelsiinin kuori antaa voimakkaampaa makua, kuin itse appelsiinin mehu ja koska en tahtonut jäätelöön suuria sattumia, jätin hedelmälihan pois. Muistakaa, että mikäli käytätte appelsiininkuorta, tulee hedelmä pestä erittäin huolellisesti. Lisäksi suosittelisin hiukan verottamaan kukkaroa ja ostamaan luomu-appelsiinia, jossa ei ole käytetty torjunta-aineita. Näidenkin kuoret kyllä kannattaa pestä erittäin hyvin. Lisäksi kannattaa olla varovainen kuorta raastaessa, jotta keltaisen alla olevaa valkoista ei sekoitu joukkoon. Se maistuu katkeralta ja voi pilata koko kokkauksen. Yhden appelsiinin kuori riitti suht hyvin, mutta puristin silti joukkoon vielä n. puolikkaan appelsiinin mehun, jotta maku olisi hiukan voimakkaampi.

Inkivääristä kannattaa käyttää tuoretta, jos haluaa hiukan väkevyyttä. Se raastettaan samalla tavalla, vielä parempi olisi ollut käyttää mehustinta tai blenderiä, mutta raaste oli itsessään myös erittäin mehukasta. Jos tuoretta inkivääriä ei löydy, voi varmasti käyttää myös jauhettua. Siitä en osaa sanoa tähän hätään, olisiko se liian mietoa, mutta kukin makunsa mukaan!

Kaupoissa myytävällä “wasabilla” ei yleensä ole juuri mitään tekemistä oikealla wasabilla. Oikeammin putkesta löytyvät tahnat on tehty piparjuuresta ja hyvässä lykyllä wasabia on vain 1%. Käytin itse Japanista ostettua, aitoa wasabia jauheena ja sekoitin sen sellaisenaan jäätelömassaan. Käytin reilun teelusikallisen verran ja se antoi mukavan poltteen kielelle. Kannattaa kuitenkin lisätä wasabi vähitellen, jotta massasta ei tule vastenmielisen väkevää omaan makuun. Vaalea massa muuttui hennon vihertäväksi ja kellertävät pilkut toivat ulkonäköön omaa viehätystä!

Tämän jälkeen sekoitus laitetaan sopivan kokoiseen rasiaan (käytin itse vanhaa jäätelörasiaa) ja pakkaseen ainakin kolmeksi, neljäksi tunniksi. Oma pakkanen piti jäätelön mukavan pehmeänä myös yön yli säilytettynä, mutta muistakaa tosiaan käyttää ilmoitetut määrät glukoosisiirappia ja kondensoitua maitoa, että koostumus olisi pakastamisen jälkeen ihanteellinen! Sekoittaa ei siis tarvitsee enää pakastimeen laitoin jälkeen.

Valmis jäätelö maistui aika muikealta. Appelsiini toi siihen tuttua raikkautta, inkivääri pientä väkevyyttä ja wasabin maistoi suht vahvana, mutta ei polttanut suuta! Kokonaisuus oli kuitenkin myös makea. Kuvassa jäätelö näyttää valkoiselta, mutta luonnossa siinä on pieni vihreä häivähdys. Koristelin annoksen myös pienellä määrällä wasabijauhetta. Siinä teille loppukesän herkku: Aisukuriimu joka hiukan poppaa :D!

Ensi sunnuntaina palataankin sitten Gundam-asiaan ja viikonpäästä tehdään taas ruokakokkailuja.

Käykää myös kurkkaamassa jäätelömassan reseptin tekijän ihanaa blogia: http://kakkutaikuri83.blogspot.fi/

Milla

 

Tags:

About Milla

AlfaNeko / Milla